Heropbouw Glazen Zaal
Heropbouw Glazen Zaal
Heropbouw Glazen Zaal
Heropbouw Glazen Zaal
Heropbouw Glazen Zaal
Heropbouw Glazen Zaal

Heropbouw Glazen Zaal

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Dak, Gevel

In 1990 werd de beroemde Glazen Muziekzaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage gebouwd. De zaal is ontworpen door architect Pieter Zaanen en constructief ontwerper Mick Eekhout en werd speciaal gebouwd voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Toen het Orkest de Beurs van Berlage verliet (2012), raakte de zaal overbodig. Destijds heeft Mick Eekhout een dringende oproep gedaan om deze bijzondere glasconstructie een nieuwe kans te geven. De glazen zaal is toen gekocht door de gemeente Tilburg voor het symbolische bedrag van € 1,-. De zaal is opnieuw opgebouwd in de LocHal. Octatube Services heeft de afbouw, opslag en opbouw van de Glazen Zaal begeleid en het project is een voorbeeld geworden voor circulariteit in de bouw.

Aangezien de glazen zaal een muziekzaal betreft, waren de  akoestische eisen hoog. De glazen zaal zorgt voor wering van omgevingslawaai en de akoestisch absorberende panelen, acrylaat koepels en polyester zeilen zorgen voor een goede binnen akoestiek. Deze akoestische elementen dragen bij aan het ontwerp van de zaal. Het ontwerp van het gebouw heeft een erg robuuste en tijdloze uitstraling waardoor het in deze tijd nog steeds indruk maakt.

Barbara van Gelder, projectleider bij Octatube Services: “Het is mooi om te zien wat een gebouw  los maakt bij mensen zonder dat ze de geschiedenis van de zaal weten.” 

Afbouw
Vanaf de afbouw van de Glazen Zaal in 2014 is Octatube Services betrokken geweest. Zij hebben de afbouw begeleid en alle onderdelen voor de opbouw gecontroleerd en gelabeld.

Circulair design
De locomotiefhal (LocHal) fundeerde vroeger als NS-werkplaats. Hier werd het ‘rollend materieel’ hersteld. In 2010 verkocht NS de grond met de gebouwen aan de gemeente Tilburg. De gemeente probeert zoveel mogelijk cultuurhistorische gebouwen in de Spoorzone te behouden. Een grootschalige renovatie werd op touw gezet waarin de monumentale waarden en het voelbare industriële verleden zijn gerespecteerd. In lijn met het circulair ontwerp van de LocHal, kon het ook niet beter dan dat LocHal de nieuwe locatie zou worden voor de Glazen Zaal.

Opbouw
De focus bij de heropbouw van de Glazen Zaal lag vooral op het behoud van het ontwerp en op duurzaamheid. In 2017 heeft het engineeringsteam eerst gekeken of de zaal op de nieuwe locatie kon staan en of de constructie nog voldeed aan de huidige normen. Toen is besloten om de sokkel, een verhoging waar de constructie op rust, te vervangen. Ook is het dakglas vervangen door gehard en gelamineerd glas. Nu is het dak beloopbaar, wat het onderhoud vergemakkelijkt. 

Aan de achtergevel van de zaal  is een vide geplaatst. Om veiligheid te waarborgen is op het glas, waaraan de vide is bevestigd, veiligheidsfolie toegepast. Op verzoek van de architect van de LocHal, Ingrid van der Heijden van Civic Architects, werd het gebouw ruggelings tegen de oude industriële kraanbaan geplaatst. De ingang is nu aan de transparante zijde van de ‘cello buik’-zijde gekomen. 

Uitdaging
Voor Octatube was het een uitdaging om een 30-jaar oud project nieuw leven in te blazen en daarbij de kwaliteit te behouden. Octatube Services is verheugd dat het iconische en tijdloze ontwerp van de Zaal niet verloren is gegaan. Circulair design staat bij Octatube Services hoog in het  vaandel en zij doen hun uiterste best om circulariteit in de bouw te bevorderen.

Nieuwe bestemming
Saets2Meet huurt de zaal van de gemeente en er vinden vergaderingen, seminars en symposia plaats. ’s Avonds en in het weekend is het de plek voor muziek en theater. Zo is de LocHal, en daarmee de Glazen Zaal, het stralende middelpunt van het Tilburgse cultuur- en muziekleven geworden!  

(Foto's: © Thea van den Heuvel, Mick Eekhout & Robert Capel)

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Tilburg