Beurs van Berlage
Beurs van Berlage
Beurs van Berlage

Beurs van Berlage

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel, Renovatie, Overig

Deze glazen kubus is de eerste grote kozijnloze glasconstructie in Nederland. Aangezien het een muziekzaal betreft waren de eisen aan akoestiek hoog. De glazen zaal heeft allereerst een akoestisch isolerende functie ten opzichte van het omgevingslawaai. Daarnaast zorgen akoestisch absorberende panelen, acrylaat koepels en polyester zeilen voor een goede binnenakoestiek.
Stalen ronde buiskolommen en het stalen ruimtevakwerk dak vormen samen de primaire draagconstructie. De stabilisering van de glaspanelen wordt verzorgd door verticale trekspanten. De vorm van de  trekspanten is afgeleid van elkaar snijdende geknikte momentlijnen.
Het eigen gewicht van de verticale glaspanelen wordt naar de bovenste panelen gebracht door gelaste ‘kikkervinger’-vormige koppelingen, de voorgangers van de Quattro-knopen. Gezien de minimale dikte van acht milimeter glasplaten was het toepassen van een boutverbinding niet mogelijk. In de plaats daarvan werd een voorgespannen boutverbinding in een ruim gat toegepast met een ronde schijf en schuurpapier voor maximale wrijvingsweerstand. De bovenste panelen dragen de panelen daaronder, wat zorgt voor een opgehangen gevel.

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Nederland, Amsterdam