LocHal winnaar publieksprijs Gebouw van het Jaar 2019!BNA Beste Gebouw van het Jaar is dé Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en de samenleving meerwaarde biedt. De LocHal is de winnaar van de publieksprijs geworden. Ook in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging de eer naar het historische pand in Tilburg. 


Op vrijdag 17 mei was de finale van deze jaarlijkse prijs. Het was tot op het laatste moment spannend. Er waren negen projecten genomineerd. De jury koos voor de Noord-Zuidlijn in Amsterdam als winnaar. De metrolijn is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap’ en ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’.

De jury vond de LocHal als opgave minder complex maar vond wel dat het pand in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie moest winnen: “De LocHal laat zien hoe je de kracht van het bestaande benut. Een doods gebied in de stad is omgetoverd tot een bruisende plek waar bewoners uit heel Tilburg, en daarbuiten, bij elkaar komen. Ook de traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van de zes enorme gordijnen zijn briljante vondsten.” 

Publieksprijs
De populariteit van de Tilburgse hal, de thuisbasis van Bibliotheek Midden-Brabant, Seats2Meet en Kunstloc Brabant, werd overtuigend aangetoond in de publiekswedstrijd. Van de 10.000 stemmen ging de helft naar de LocHal. 

Directeur Peter Kok van de bibliotheek is ‘ontzettend trots’ op de publieksprijs: ”De vanzelfsprekendheid waarmee iedere Tilburger vanaf dag één zijn plek weet te vinden in de LocHal, is geweldig om te zien. En dan bedoel ik ook echt íedere Tilburger: van student tot dakloze, van jonge ondernemer tot gepensioneerde, van hoogleraar tot opa met kleinkind.”

Dat de uitreiking werd gehouden in de LocHal’s Glazen Zaal maakte het feest compleet. Een bevestiging voor Octatube om zich hard te blijven maken voor duurzaamheid en circulariteit in de bouw.
 

Contact

Deel deze pagina