RUSI Whitehall dome
Een halve koepel op het dak van het iconische gebouw van het Royal United Services Institute (RUSI) in hartje Londen biedt een prachtige vergaderruimte met een spectaculair uitzicht over Whitehall Gardens en het Ministerie van Defensie. Een opvallend kenmerk van deze glazen koepel is dat de glaspanelen individueel kunnen worden ingesteld van bijna volledig transparant tot slechts 10% lichtdoorlatend.
(Renders: met dank aan Campbell Architects)
Als onderdeel van een groter renovatieproject wordt het gebouw van RUSI uitgebreid met een extra vergaderruimte door een glazen koepel aan te brengen op het oorspronkelijke dakterras. De relatief platte, halve koepel heeft een diameter van 12,5 meter en een hoogte van ongeveer 4 meter. De constructie bestaat uit een gezandstraalde roestvrijstalen constructie met daarop speciale schakelbare glaspanelen. De koepel is afgemaakt met een zink-afgewerkte kroon als sluitsteen. Enkele glaspanelen functioneren als te openen ramen en zorgen samen met louvres in de onderste ring van de koepel voor natuurlijke ventilatie.
RVS constructie
De roestvrijstalen constructie bestaat uit 15 op maat gemaakte spanten die gekoppeld zijn door horizontale liggers, allemaal in de basis een T-profiel. Omdat het allemaal zichtwerk zou worden en enkel een zandstraalbehandeling zou krijgen na productie, kregen de verbindingen heel veel aandacht, met als doel deze onzichtbaar te maken voor de uiteindelijke gebruikers. We hebben alle lassen en boutverbindingen verstopt in de ruimte onder de rubbers die glas en het RVS met elkaar verbinden. Om dwarskracht en torsie op te nemen in dwarsbalken, hebben we een 8mm spanbus-pin verstopt in het hart van de lijven. Alleen met een scherp oog kun je die ontdekken in de minimale toleranties van het project. Om het geheel te stabiliseren hebben we een drietal windverbanden aangebracht in de onderste ring, netjes verstopt onder de vensterbank samen met de ventilatielouvres.
Playing with transparency
De transparantie van ieder glaspanel is individueel instelbaar, van bijna geheel transparant naar bijna donker. Er is dan ook geen extra zonwering nodig. Deze techniek zit volledig geïntegreerd in het gelamineerde glas dat daardoor een dikkere samenstelling heeft van 6 cm. De bedrading voor de aansturing van panelen loopt in de voegen tussen de glaspanelen en onder de weervaste kitnaden. We hebben het glas bevestigd met een standaard toggle-systeem, samen met de standaard rubbers, die zorgen voor de tweede waterweg.
Kroon op het werk
Het dakje van de koepel is multifunctioneel. Onder de zinken bekleding hebben we een dakluik aangebracht dat toegang biedt tot de buitenkant van de koepel. Samen met aanlijnvoorzieningen op het dak kunnen abseilers in de toekomst schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden aan de buitenkant van de koepel uitvoeren. Daarnaast hebben we tussen de koepel en het bestaande gebouw vijf bevestigingspunten verwerkt in het ‘kroontje’. Deze vijf punten hebben we bewust gekozen om met het monumentale gebouw op een slimme manier krachten over te brengen. Hier en hebben we wat hulpstaal toegevoegd in de isolatie.
Mock-up
In onze fabriekshal hebben we een volledige proefmontage gedaan van de staalconstructie (zonder afwerking). Dit gaf ons de mogelijkheid om de montagevolgorde te testen, de productie te beoordelen en te kijken of we de gewenste toleranties konden bereiken. Zo zorgden we ervoor dat de bouw in Londen zonder grote verrassingen verloopt. Bovendien gaf het onze opdrachtgever de mogelijkheid om het eindproduct vooraf te komen bekijken.