Glas Innovatieprijs 2010
Tijdens de ‘Glasstec’ in Düsseldorf, 's werelds grootste beurs op het gebied van vlakglas, zijn de Glas Awards uitgereikt. De Innovatieprijs 2010 ging naar het project ‘Composietengevel INHolland' van Hogeschool INHolland te Delft. Octatube was hier samen met INHolland, AGC Westland en Rietveld Architects New York verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de bouw van deze gevels.
De gevels van de entree van de nieuwbouw van INHolland in Delft zijn een wereldprimeur. De entree bestaat uit drie vlakken: twee brede gevels aan de voor- en de linker zijkant en een smaller gevelvlak aan de rechterkant.
Bijzonder aan dit kleinere geveldeel is het weglaten van de constructie. De glasgevel is aan beide zijden volledig vlak, doordat afgespannen kabels van extreem sterke aramide door composiet buizen in de glasspouw van de 54 millimeter dikke isolatieruiten lopen. Daarbij is ook nog de spacer tussen de beide ruiten uitgevoerd in composiet. Vanwege de risico's van deze experimentele opbouw zijn de twee andere gevels iets minder complex uitgevoerd. Ze worden ook wel omschreven als enorme ‘kozijnloze zeilen'. Ook hier spannen aramidekabels de 13 meter hoge isolerende gevels op. De dubbel glaspanelen hebben een dikte van 45 millimeter en dat resulteert in de slankste glas-composietgevel ter wereld. De gevels kunnen bij harde wind tot 30 centimeter naar binnen geduwd worden. De windbelasting wordt opgevangen door de kabels die aan de binnenzijde voor de gevel langs lopen. Om te voorkomen dat de verschillende gevels elkaar in de weg gaan zitten, verjongen de glaspanelen in het midden tot een lensvorm.
INHolland, Octatube en AGC Westland hebben gezamenlijk aan de innovatieve gevels gewerkt en natuurlijk de ambities van de architecten, Margaret en Rijk Rietveld van Rietveld Architects New York, waren een grote stimulans. De afdeling Research&Design van het Composietenlab van de Hogeschool, evenals de directie van INHolland Vastgoed, zijn door de jury met de Innovatie Award beloond. Het INHolland Composietenlab vanwege de rol als kartrekker bij de vertaling van ontwerp naar de oplossing in glas en INHolland Vastgoed als opdrachtgever die durf heeft getoond door te investeren in een dergelijke experimentele oplossing.
bron: website Bouwbeurs
zie ook: nieuwsbericht op website INHolland