Nominatie Bouwprijs 2011

Octatube is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2011 in de categorie bouwmaterialen & -systemen met het project Hogeschool INHolland in Delft. Zie hieronder de omschrijving van de inzending en het juryrapport.

Omschrijving inzending:
Hogeschool INHolland in Delft heeft een zeer innovatieve glazen atriumgevel, die met gespannen kabels weerstand biedt tegen windbelasting. Octatube was betrokken bij de ontwikkeling van het idee en heeft uiteindelijk de entreegevels gerealiseerd. Bijzonder aan de gevel is het visueel wegwerken van een hoofddraagconstructie. De glasgevel is aan beide zijden volledig vlak, doordat de gespannen aramidekabels door composiet buizen in de glasspouw van de isolatieruiten lopen. Daarbij is ook de afstandhouder tussen de beide ruiten uitgevoerd in composiet. De dubbelglaspanelen hebben een dikte van 54 millimeter en dat resulteert in de slankste glas-composietgevel ter wereld. Eén van de drie gevels van de entree is daadwerkelijk op deze manier uitgevoerd en wordt door INHolland gebruikt in haar onderwijs en onderzoek.
 

Juryrapport:
De jury vindt de composietengevel van Hogeschool INHolland een erg interessant initiatief. De gevel geeft het gebouw een mooie uitstraling en maakt het heel bijzonder. Er is in dit project op een intelligente wijze over gevelbouw nagedacht. Het idee is innovatief, integraal en ook netjes uitgewerkt. De jury vindt het een topper. Vooral de creativiteit en vindingrijkheid spelen hier een grote rol bij. Een bijkomend voordeel vindt de jury dat de ramen gemakkelijk schoon te maken zijn.

Samenwerkingspartners: Hogeschool INHolland Vastgoed, Rietveld Architects New York, INHolland Composietenlab, AGC Westland, Phillystran Europe, Prince Fibre Tech

Gerelateerd nieuws

Contact

Deel deze pagina