Myrtle Square luifel

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Overig
Toepassing
Luifel/Droogloop

Op het nieuwe Myrtle Square in het hart van de het dorp Dún Laoghaire (in het zuiden van Dublin) staat een opvallende gele luifel van hout en staal. De luifel is het herkenningspunt van deze nieuwe openbare ruimte en vormt daarnaast een aantrekkelijke plek voor inwoners en bezoekers om te vertoeven en te ontspannen.

De luifel is 20 meter lang, 10 meter breed en 10 meter hoog. Vier stalen kolommen ondersteunen de hele overkapping. Elke kolom bestaat uit twee liggers die de belasting van het dak overbrengen op de betonnen fundering. Voor de stabiliteit hebben we de kolommen aan elkaar gelast tot een stalen frame dat we één gelast geheel naar de bouwplaats hebben gebracht. In twee van de kolommen hebben we een stalen gaas gelast zodat er klimplanten op kunnen groeien.

De stalen liggers van het dak zijn met de kolommen verbonden door middel van druk- en trekstangen en trekarmen met dezelfde doorsnede als de liggers. De houten elementen, die door de staalconstructie worden gedragen, hebben geen structurele functie. In de constructie hebben we ook lampen geïntegreerd. Aan de bovenkant van de overkapping komen vogel- en vleermuiskasten.

Het silhouet van de constructie - ontworpen door Dara O'Daly van de Dún Laoghaire Rathdown County Council - is geïnspireerd op zowel de huizen met puntgevels in de stad als de rompen van aangemeerde boten in de haven. Het gebruik van trekstangen en stalen steunbalken helpt de architectonische intentie te verwezenlijken.

Factsheet Contact

Deel deze pagina