Twee opleveringen op één dag? Laat dat maar aan Iris over!
Gemiddeld pakt Octatube 15 projecten per jaar op. Toch is het Iris Rombouts, projectmanager en constructeur bij Octatube, gelukt om op één dag, woensdag 13 april, twee projecten op te leveren. Zowel de Passage in Tilburg, met het unieke golvende dak, als de fietsparkeergarage de Vijfhoek in Amsterdam werden opgeleverd. Dat is best bijzonder, ook voor Octatube. Wat gaat er nou aan vooraf om meerdere projecten op rolletjes te laten lopen? Hoe gaat een oplevering in z’n werk en waarom combineert Iris eigenlijk twee functies? Hoogste tijd voor een gesprek met deze energieke Octaan!
Inmiddels werkt Iris ruim 3 jaar bij Octatube. Zij is na haar master Constructief Ontwerpen in Eindhoven begonnen als constructeur bij Octatube. Een jaar later bleek het erg druk bij Octatube Services te zijn en werd haar gevraagd of Iris de rol van projectleider zou willen bekleden.
“Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik zag het als de ideale manier om in korte tijd werkervaring op te doen. Bij Services pak je zelfstandig het hele proces, van verkoop tot oplevering, op. Eigenlijk een miniversie van wat we bij Octatube doen. Een klus duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen. Je doet veel opdrachten in korte tijd. Je leert hoe de processen lopen binnen Octatube en waar je allemaal in de rol van projectleider tegen aan loopt.”
Na 10 maanden pakte Iris haar rol als constructeur weer op en deed een project dat later Passage Tilburg zou gaan heten. Octatube miste voor dat project nog een projectleider.
“Toen werd mij gevraagd of ik de rol van projectleider er bij wilde oppakken. Aangezien ik net bij Services ervaring op het gebied van projectleiding had opgedaan, leek het een goede match. Ik wilde het wel graag combineren met mijn functie als constructeur. Samen met mijn afdelingshoofd heb ik gekeken of beide rollen te combineren zijn en dat bleek juist heel efficiënt. Er zit al zoveel in je hoofd vanwege de beslissingen die je als constructeur neemt. Ook het begeleiden van meerdere projecten is goed te doen. Je moet wel goed weten hoe het proces loopt binnen Octatube en bij wie je precies moet zijn voor bepaalde zaken.”
Later toen het project wat verder gevorderd was kreeg Iris er 2 nieuwe projecten bij, namelijk DK125 & Fietsparkeergarage de Vijfhoek. Beiden waren wat kleinere projecten. De meeste projectleiders werken fulltime als projectleider op de grotere projecten. Wat zijn de belangrijkste skills die je nodig hebt in de rol van projectleider?
“We hebben allemaal een achtergrond in Bouwkunde. Voor de rol van projectleider moet je goed kunnen communiceren en onderhandelen. Ook is het belangrijk dat je kan organiseren, overzicht houden en vooruit kijken zodat je ziet aankomen wat er gaat gebeuren. Als je dat niet doet, kan er storing of vertraging in je project komen en dat wil je niet. Daarom is het belangrijk om vooraf bewust te zijn van eventuele kwesties en te kijken hoe je daar (tactisch) mee omgaat. Een voorbeeld is de aansluiting op derden.
Je hebt bijvoorbeeld (beton)ankers waar jouw kolom op moet komen. In werkelijkheid zitten de ankers soms toch net anders dan op tekening, waardoor het lastig wordt voor ons om aan te sluiten. Wij werken erg gedetailleerd in vergelijking met de toleranties van beton. Daarom nemen wij vaak grotere toleranties mee naar derden dan in ons eigen werk zodat we een beetje kunnen schuiven met kolommen en dat lost vaak veel ellende op. Toch is het vervelend als de vooraf vastgelegde toleranties in het werk toch worden overschreden.
Je denkt dat je bent voorbereid, maar dan gaat het soms nog mis. Het staal is soms makkelijker aan te passen dan het al aanwezige beton. Toch is het niet leuk als het staal al is gecoat en helemaal klaar is. Bovendien betekent dat meerkosten voor de opdrachtgever en daarmee een teleurstelling voor iedereen. Je probeert zo’n situatie zoveel mogelijk te voorkomen door grote toleranties in te plannen en vooraf goede afspraken te maken."
Hoe werk je samen met de rest van de organisatie?
“Vanuit de organisatie voel je je zeker gesteund. Als projectleider neem je het initiatief om de betrokkenen bij elkaar te roepen en de voortgang te zien. Je moet teamspirit creëren zodat mensen er met zijn allen voor willen gaan en de deadlines begrijpen. Je wilt daarnaast ook zien wat er is gebeurd in een periode van één of twee weken. En als niet lukt wat er gepland staat, dat het team dat ook eerlijk en op tijd aan geeft.
In een ontwerpoverleg legt de engineer een hoop op tafel en daar komen veel vragen uit dus als je er voor zorgt dat je de juiste mensen aan tafel hebt, kan je direct beslissingen nemen. Bij ons hebben alle projectleiders een bouwkundige achtergrond. Die denken mee in dit soort overleggen. Het zijn niet alleen mensen die onderhandelen over planningen en geld. Bij een groot project komt er in een later stadium een projectcoördinator bij voor de bouwbegeleiding. De projectcoördinator is eigenlijk een uitvoerende projectleider. Bij de Vijfhoek en Tilburg was het allemaal behapbaar en heb ik daarom alles zelf gedaan.”
Wat zijn de uitdagingen in de rol van projectleider?
“De uitdaging is om het overzicht te houden en te zorgen voor een zo efficiënt mogelijk project: het best haalbare resultaat met natuurlijk groene cijfers aan het einde van het project. Wat ik ook heel belangrijk vindt is de sfeer in het project: zowel intern als extern. Extern is soms wat lastiger in het begin, omdat je elkaar even moet aanvoelen en wilt weten wat je aan elkaar hebt.
Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan en de juiste dingen weten te delegeren. Vanuit de organisatie ben ik een paar maanden begeleid door een ervaren projectleider. Het is een voordeel als je al bij Octatube werkt en weet hoe het proces loopt binnen de organisatie. Daarom is het vaak zo dat engineers doorstromen naar de rol van projectleider. Je ziet ook hoe de andere projectleiders het aanpakken en daar leer je ook veel van.”
Hoe is het om een vrouw te zijn in deze branche?
“Soms is het een voordeel en soms is het een nadeel. Je moet je mannetje staan. Je moet laten zien dat je iets kan en dan krijg je respect en kan je beter samenwerken.”
En nu heb je twee projecten op dezelfde dag opgeleverd, hoe is dat in z’n werk gegaan?
“Twee projecten tegelijk begeleiden, kan je prima combineren. Het ligt natuurlijk aan de grote van het project maar voor mij was het goed te combineren. De opleveringen gingen voorspoedig. Tijdens de bouw onderhoud ik nauw contact met de uitvoerder. Met de uitvoerder communiceer je over de bouw, hij overziet het hele bouwproject waar wij dan alleen een onderdeel van zijn. Als je het goed voorbereidt, is de oplevering heel simpel. We proberen dan ook vaker gedurende het proces voor de oplevering met de uitvoerder rond te lopen. Samen kijken we dan of hij nog puntjes ziet om te voorkomen dat er veel punten voor het laatste moment (de oplevering) overblijven.
Voor de oplevering van de Passage in Tilburg had de klant van te voren al een rondje gedaan en alle opleverpunten door gegeven. Ik heb de oplevering daarom direct samen met voorman Stuart gedaan, hij heeft in een ochtend alle punten afgewerkt. Dit vond de uitvoerder erg fijn.
Bij de Vijfhoek was er ook een lijstje gemaakt door de uitvoerder met wat er nog moest gebeuren. Samen liepen we die punten langs en ik noteerde ze op het opleverformulier, een aantal dagen later zijn deze opgelost.
Samen met de uitvoerder doe je de oplevering en besluit je: als dit nog wordt aangepast staan we er allebei achter en zijn we trots op het resultaat. Deze opleveracties zijn eigenlijk je laatste vergadering met de uitvoerder, dus kan je er prima twee op één dag doen.”
Het golvende dak van de Passage in Tilburg.
Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
“Ik vond deze projecten super leuk om te doen en ik vond het vooral heel efficiënt om de dubbelrol te hebben. Het was juist fijn om de projectmanagersrol te kunnen combineren met het rekenwerk. Voor het rekenwerk zit je veel achter de computer en voor de rol van projectmanager ben je juist meer op pad.”
Waar ben je het meest trots op?
“Op de Passage in Tilburg ben ik het meest trots omdat dat constructief een grote uitdaging was. In het artikel van Bouwwereld staat dan ook goed omschreven wat we hebben bereikt, het is niet zomaar een dakje. Van nul tot oplevering ben ik erbij betrokken geweest en daar ben ik supertrots op!”
En nu niks meer te doen?
"Nee hoor, ik zit niet graag stil. Ik ben alweer bezig met het rekenen aan nieuwe projecten en ook pak ik wat kleinere rekenopdrachten voor Services op. Er staan genoeg nieuwe projecten op de planning en wie weet, mag ik binnenkort wel weer een dubbelrol vervullen als een project zich daartoe leent!"
Ook geïnteresseerd in het werken bij Octatube in de rol van projectmanager, constructeur of projectcoördinator? Bekijk onze vacatures op www.octatube.nl/vacatures of stuur een open sollicitatie in. Wij zijn een groeiend bedrijf en hebben regelmatig vacatures. Wij kijken er naar uit om van je te horen!