Tottenham Hotspur Experience

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal, Overig
Toepassing
Gevel

De Tottenham Hotspur Experience: een prachtige architectonische toegangspoort tot het stadion, met de grootste winkelruimte voor een voetbalclub van Europa, met een museum en een café op het dak. Een atrium met 100 zitplaatsen biedt gedurende het hele jaar ruimte voor verschillende evenementen. Het meest indrukwekkende en in het oog springende onderdeel is de 12 meter hoge glazen box waarin een gigantisch LED-scherm hangt. In nauwe samenwerking met architect Populous en adviseur BuroHappold heeft Octatube de uitdagende architectuur van de gevel van dit gebouw gerealiseerd.

De integratie van het gerenoveerde Warmington House (1828) in de Tottenham Hotspur Experience laat de historische verbondenheid zien tussen de voetbalclub en de plaatselijke gemeenschap. De gekozen gevelmaterialen - gietijzer en glas - vormen een aanvulling op de kenmerken en kleuren van Warmington House. Dit monumentale gebouw in het midden van het baanbrekende ontwerp gaf ons een extra uitdaging: het mocht uiteraard niet beschadigd raken tijdens de bouw. Daarom hebben we een 3D-meting laten doen en die vervolgens in onze software geladen. Daarmee konden we op de millimeter nauwkeurig zien hoe Warmington House zou passen in onze ontwerpoptimalisaties.

Gietijzer op maat
Het gebruik van gietijzer als gevelelement is vrij ongewoon. Het Experience Centre heeft dan ook de grootste gietijzeren gevel in het Verenigd Koninkrijk, ontworpen als een laag die om het gebouw heenloopt. Het metaal heeft een mooie donkerbruine finish die het lichtgele metselwerk van Warmington House complementeert. In de loop van de tijd verandert het en wordt het meer doorleefd. Daardoor lijkt het alsof het gebouw er al langer staat. We Hebben gekozen voor een staalsoort dat niet in stukken breekt in geval van een explosie of vandalisme. Dit gietijzer zal plastisch vervormen, vergelijkbaar met een pakje boter dat wordt ingedeukt.

Lang en dun
Achter de gietijzeren huid is een prestatielaag aangebracht, die zorgt voor weerbestendigheid en thermische prestaties. Vanwege de uitzonderlijke belastingen hebben we veel aandacht besteed aan de verbindingen met de hoofdstructuur van het gebouw. Het gewicht van de gietijzeren panelen wordt doorgegeven via een stalen verbinding die de weerbarriere doorboort en water- en luchtdicht is afgedicht. Dankzij ontwerpoptimalisaties hebben we de dikte van de 2,6 meter lange gietijzeren panelen met 50% teruggebracht. Dit heeft tonnen aan gietijzer en emissies bespaard. Het toevoegen van een overlap in het ontwerp van de horizontale verbinding tussen de panelen gaf ons een tolerantie van 15 mm. Alle panelen hebben aan de achterkant een geribbelde verbinding die perfect in elkaar past. Hierdoor ontstaat een optisch naadloos oppervlak. We hebben ook het patroon van de gevel geoptimaliseerd om het aantal verschillende mallen tot een minimum te beperken.

Soepel pad
Het is moeilijk te voorspellen hoe het ijzer door de mal stroomt tijdens de productie van de lange, dunne gietijzeren panelen. Het ijzer moet alle plekken in de mal bereiken en moet op een hoge temperatuur blijven om torsie van het metaal te voorkomen. Het was een uitdaging om de panelen recht te krijgen. Met vallen en opstaan hebben we het patroon van het gietijzer geoptimaliseerd, zodat het ijzer soepeler de weg door de mal kon afleggen. Meer tests werden gedaan, met als resultaat: architectonisch wenselijke en consistente panelen, binnen de tolerantie, gegoten met de juiste metaalsoort. 

Geoxideerde toplaag
Het oppervlak van de panelen heeft een speciale behandeling ondergaan. Hierdoor is een  gelijkmatig geoxideerde toplaag is ontstaan, die is omgevormd tot een gaaf oppervlak met een levendig karakter. Er waren geen extra coatings nodig bij het creëren van deze toplaag. We zijn erin geslaagd te besparen op coatings die anders in de loop der jaren zouden moeten worden vervangen. In de toekomst kan deze gevel worden behandeld zodat het basismateriaal zijn eigen huid kan vormen.

De glazen doos
De glazen doos is de blikvanger van het hele project. Het harmonieert prachtig naast de robuuste gietijzeren gevel. De box bestaat uit glaspanelen van 2 bij 12 meter, verlijmd met siliconen op doorlopende glazen liggers  van 12 meter. De glazen dakpanelen zijn ingeklemd in de betonnen dakrand. De glazen liggers in het dak zorgen voor de nodige krachtoverbrenging tussen de liggers en de dakpanelen. Om het glas te verbinden zijn alleen enkele minimale roestvrijstalen elementen aan de bovenzijde van de glazen vinnen gebruikt. Dit geeft een overweldigende transparantie. De gelamineerde ruiten hebben structurele tussenlagen die het gedrag na breuk verbeteren en de buigcapaciteit vergroten. De glazen box het maakt deel uit van de ingang van het stadion. We hebben de robuustheid ervan vergroot om de belasting door grote mensenmassa's te kunnen weerstaan.

Glazen atrium
Dit project bevat nog een ander groot glazen element: het atrium. Het atrium wordt overspoeld met natuurlijk licht dat een aangename sfeer creëert. Het atrium is op een inventieve manier rondom het historische Warmington House gebouwd. Een stalen vierhoekig vakwerkligger van 16 meter lang zorgt ervoor dat er geen kracht overgedragen wordt op het monumentale pand.

De nauwe samenwerking met onze partners tijdens de design workshops, de intensieve enginering en bij het optimaliseren van producties heeft geresulteerd in een levendige gevel met een unieke uitstraling.

Factsheet Contact

Deel deze pagina