Blackrock Shopping Centre
Blackrock Shopping Centre
Blackrock Shopping Centre
Blackrock Shopping Centre
Blackrock Shopping Centre
Blackrock Shopping Centre

Blackrock Shopping Centre

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Luifel/Droogloop

Blackrock is een voorstad van de Ierse hoofdstad Dublin. Vlakbij de winkelstraat van Blackrock vind je Blackrock Shopping Centre, een winkelcentrum uit 1984 wat in de loop van 2019 en 2020 wordt gerenoveerd en herontwikkeld. Octatube is aangetrokken als Design & Build partner voor de luifel van glas en staal, ontworpen door Lafferty Architects.

De renovatie omvat een modernisering van de gemeenschappelijke ruimtes en een uitbreiding in vierkante meters. Één van de meest in het oog springende ingrepen tref je op de bestaande binnenplaats van het winkelcentrum. Deze ruimte wordt overdekt met een gridshell overkapping van glas en staal. 

Onder de luifel zijn drie vloeiende boomvormige kolommen geplaatst die zich onder het grid vertakken. Van bovenaf gezien hebben deze stalen kolommen een diameter van 9 meter. 
Het dakoppervlak is ongeveer 1100 m2 en de luifel wordt boven het dak getild, waardoor het open blijft voor het klimaat en natuurlijke ventilatie mogelijk is. De stalen overkapping wordt bedekt met glazen panelen die voor daglicht op de binnenplaats zorgen.

Het oppervlak van de luifel is vlak en de constructie is groot met beperkte verbindingspunten: de drie kolommen en de randbalk. Het was een constructieve uitdaging om de grote overspanningen tussen de dragers te overbruggen, zeker gezien het extra gewicht dat door het glas zou worden toegevoegd.  

Het was een uitdaging voor onze constructeurs om de esthetische detaillering voor ogen te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de sterkte van de constructie daarbij niet in het gedrang kwam.
We hebben ernaar gestreefd de overgang van kolom naar overkapping zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, waarbij de verbindingen tot een minimum zijn beperkt. In lijn met de wens van Lafferty Architects moet het aanvoelen als één vloeiend geheel.

"Door de vindingrijkheid van Octatube is de ontwerpintentie moeiteloos op de juiste manier tot leven gebracht. De elegante, vloeiende overgang in de structuur vormt het middelpunt van deze transitie van oud naar nieuw.” Oliver Nolan, architect bij Lafferty Architects

Hierboven zie je de vertakte boomstructuur tijdens de productie in onze fabriek in Delft. Ze werden ondersteboven geplaatst zodat onze lassers makkelijk bij elk onderdeel en in elke hoek konden komen. Door de grote diameter van 9 meter konden ze niet als één stuk vervoerd worden. Daarom werden de boomvormige kolommen in verschillende stukken opgedeeld voordat ze naar de bouwplaats werden getransporteerd om aan elkaar te worden geschroefd. Om een schone en gladde afwerking van de stalen onderdelen te bereiken streefden onze lassers naar een hoogwaardige afwerking van het laswerk. 

Aan het Blackrock Village Centre wordt momenteel hard gewerkt, de overkapping is al ver gevorderd. In samenwerking met Lafferty Architecten, Collen Construction en Murphy Façade Studio.

Factsheet Contact

Deel deze pagina