AFAS Experience Center
AFAS Experience Center
AFAS Experience Center
AFAS Experience Center
AFAS Experience Center
AFAS Experience Center
AFAS Experience Center

AFAS Experience Center

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

Aan de inspiratielaan in Leusden wordt het indrukwekkende nieuwe hoofdkwartier van AFAS gerealiseerd. Het complex, van maar liefst 62.000 vierkante meter, zal bestaan uit diverse gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Er komt een hoofdgebouw met tussengebouwen voor onder andere exposities, sport, opleidingen, een restaurant, een binnentuin en een theaterzaal. Het theater is vanaf de buitenkant gezien een indrukwekkende glazen koepel. Octatube is gecontracteerd door Dura Vermeer Bouw Hengelo om deze opvallende dome te realiseren.

Pre-engineering
Octatube is in 2016 in de ontwerpfase al betrokken bij de ontwikkeling van de koepel middels een pre-engineeringsopdracht. Aangezien een bouwproces complex is, wordt Octatube vaak al in de ontwerpfase bij projecten betrokken. Octatube wordt bijvoorbeeld in deze fase reeds om advies gevraagd over hoe een bepaald ontwerp idee echt gerealiseerd zou kunnen worden (ontwikkeling van principe detaillering) of hoe bepaalde uitdagingen (krappe bouwplaats, een lastig transport of de aansluitingen met andere disciplines) tijdens de bouw opgelost kunnen worden. Er zijn vele factoren, randvoorwaarden en risico’s die van invloed zijn op het bouwproces. Voor de AFAS-koepel was het idee voor een koepel er al maar in de pre-engineering heeft Octatube verschillende ontwerpmodellen gemaakt, is de geometrie verfijnd en is samen met de architect een richting voor verdere uitwerking bepaald.

Preferred supplier
23 aannemers hebben zich voor dit project ingeschreven. Octatube is hierbij als ‘preferred supplier’ voor de theater dome naar voren geschoven. Dura Vermeer Bouw Hengelo heeft de aanbesteding gewonnen en Octatube de opdracht gegund.

Koert Terhurne, directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo: "Een geweldig uitdagend en prestigieus bouwproject voor een inspirerende en zeer betrokken opdrachtgever. De nieuwbouw is een droom die uitkomt voor AFAS, maar ook voor Dura Vermeer. In dit project kunnen we niet alleen kwijt wat we weten en kunnen, maar we bieden AFAS met wie ze zijn en hoe ze werken een absolute meerwaarde. En dat vindt het bedrijf belangrijk." (bron: www.duravermeer.nl)

Het architectonisch ontwerp
De koepel heeft een constante radius en is verdeelt in verschillende horizontale ringen, die weer zijn opgedeeld middels een drie-hoekig patroon. Een koepel is een efficiënte constructievorm qua materiaalgebruik en er ontstaat veel ruimte door de stijfheid van de constructie. De dome wordt qua omvang (een diameter van 42 meter en een hoogte van 21 meter) zeer spectaculair. Elk knooppuntje krijgt een lichtspot naar binnen én naar buiten toe. Zo wordt de dome ook s ’avonds een opvallende verschijning. De interne betonnen koepel, van de theaterzaal, wordt bekleed met groene begroeiing. De ruimte tussen de betonnen en glazen koepel doet dienst als foyer. De foyer zal door begroeiing, de horecagelegenheid en het uitzicht een aangename plek worden binnen het AFAS Experience Center.

Mock-up
Voor dit project werd eerst een mock-up ontwikkeld die tijdens de ontwerp- of productiefase en op ware grootte geproduceerd. Hierbij wordt een fragment van de koepel gerealiseerd met een transparant en niet-transparant glasvlak. Het is een bewuste keuze om het dak van de koepel niet transparant te maken, vanwege de hoge zonbelasting. Het binnenblad van het glas is gelamineerd en alle panelen zijn driehoekig. Het realiseren van een mock-up is een goede manier om het resultaat van de ontwerp beslissingen in een vroeg stadium in de praktijk te testen. De wens van de opdrachtgever is om de look clean te houden en alle verlichtingsarmaturen en elektra te integreren in de constructie. In de mock-up zullen ook de te integreren installatie voorzieningen worden meegenomen, zodat ook deze afstemming en coördinatie reeds in vroeg stadium kan plaatsvinden. Dit is tevens een goede test op de blijvende bereikbaarheid t.b.v. vervanging en onderhoud hiervan.

Principe detaillering
Het Octatube team heeft zich de in de engineeringsfase gefocust op de verdere uitwerking van de principedetaillering. In dit traject hebben we een aantal design workshops georganiseerd, met architect, eindklant, hoofdaannemer en andere adviseurs bij het project betrokken om tot integrale voorstellen te komen. Hierbij zijn verschillende ontwerpvoorstellen voor detail-oplossingen gepresenteerd en een aantal proefmodellen gemaakt, de repeterende basisknoop met centrale geïntegreerde spots zal als beeldbepalend element de koepel zijn karakter geven. Met het maken van proefmodellen, mock-up’s krijgt de klant tijdens het engineeringsproces de mogelijkheid de constructie in het echt te zien. De mock-up beoordeling is vaak een spannend en vooral leuk moment waar de klant en de architect naar uitkijken, vaak is het een eerste echte ontmoeting met het nieuwe gebouw. Ook geeft het een goed beeld van de kwaliteit die in de nieuwbouw verwacht mag worden. 

Factsheet Contact

Deel deze pagina