Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty
Datacenter Digital Realty

Datacenter Digital Realty

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

De nieuwbouw van het Digital Realty (voorheen TelecityGroup) Datacenter op het Science Park in Amsterdam is ontwikkeld door Caransa Groep en ontworpen door AGS Architects in samenwerking met Rosbach Architects. Het project staat ook bekend als de Amsterdam Data Tower, vanwege een hoogbouw van 72 meter. Het gebouw heeft een markante driehoekige vorm dat is voortgekomen uit de zichtlijnen uit het stedenbouwkundige plan van het Science Park. Octatube is verantwoordelijk voor een 12 meter hoge glazen voorzetgevel rondom de plint van het data toren.

Architectonisch gezien geeft de glazen gevel het hoge gebouw een voetstuk. Daarnaast dient de glazen voorzetgevel als een entree en extra veiligheidsbarrière. De constructie ervan bestaat uit ellipsvormige stalen buisprofielen die op een afstand van tweeënhalve meter van de van aluminium platen voorziene gebouwgevel zijn geplaatst. Er is bewust gekozen om de haakvormige constructie uit te voeren in ellipsvormige buisprofielen omdat deze - naast hun voordeel in het opnemen van de horizontale windbelastingen - ook een zeer slank aanzicht hebben. De staalconstructie is voorzien van veiligheidsglas (ruim 500 panelen) dat is bevestigd door middel van speciaal ontworpen glasklemmen. Ten behoeve van de entrees bevat de glasgevel een schuifdeur, een speciale grotere schuifdeur als goedereningang en drie reguliere draaideuren.

De grootste uitdaging van het project lag in de engineering, productie en montage van een uitzonderlijk scherpe hoek in de gevel. Hiervoor was het namelijk niet eenvoudig om zowel elk element nauw aan te laten sluiten als ook de stabiliteit van de constructie te waarborgen. Uiteindelijk is gebruik gemaakt van een combinatie van drukbuizen en trekstangen, en is elk knooppunt in de hoekconstructie uniek.

Opmerkelijk aan de bouw van het project is dat de nieuwbouw over het bestaande datacenter heen is gebouwd. De randvoorwaarde was namelijk dat het bestaande lagere gebouw volledig operationeel diende te blijven totdat deze functie door het nieuwe data center kon worden overgenomen. Pas in een latere fase zal het oude gebouw afgebroken worden, waarna de nieuwe bebouwing en de glazen voorzetgevel afgemaakt kunnen worden.

Factsheet Contact

Deel deze pagina