Matrix VII

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Gevel, Overig

Het Science Park in Amsterdam is de thuisbasis van bedrijven die actief zijn op het gebied van bètawetenschappen. Hier wordt een nieuw high tech laboratorium, kantoor en researchcentrum, genaamd Matrix VII gebouwd. Een team van adviseurs, bestaande uit Ector Hoogstad Architecten, Deerns en IMd, maakten het ontwerp van ruim 9.000 m2. Octatube Is als gespecialiseerde onderaannemer ingeschakeld om de opvallende glazen zonwering, te realiseren.

Universiteiten, onderzoeksinstituten, starters en multinationals die werkzaam zijn op het gebied van IT, Life Sciences, geavanceerde technologie en duurzaamheid zijn in het Science Park gevestigd. Het park is opgericht om innovatie en samenwerking tussen business, wetenschap en innovatie te stimuleren en dagelijks maken zo’n 10.000 studenten, onderzoekers, wetenschappers, personeel en bewoners gebruik van dit gebied.

Matrix VI
Eerder werkten Ector Hoogstad Architecten en het Matrix Innovation Center samen waaruit Matrix VI is ontstaan. Door de toegenomen belangstelling voor vestiging in het Amsterdam Science Park, is verdere groei van de faciliteiten noodzakelijk. Ector Hoogstad Architecten is opnieuw geselecteerd om het ontwerp te maken voor Matrix VII.

Hoogwaardige faciliteiten
Bij de ontwikkeling van de Matrix VII stonden begrippen als flexibiliteit, functionaliteit en duurzaamheid centraal. Het gebouw biedt hoogwaardige faciliteiten voor onderzoek met laboratoria en kantoren. Het meest opvallend aan het gebouw is de glazen zonwering. Ector Hoogstad Architecten had voor Matrix VII het idee om een vloeiende zonwerende constructie te maken met getordeerde glasvlakken. Deze zonwering is geïntegreerd met een glazenwassersbordes. Octatube heeft in de ontwerpfase al een pre-engineeringsopdracht gekregen om het constructie principe uit te werken. Voor de aannemer, Züblin, was het dan ook een voor de hand liggende keuze om de opdracht bij Octatube als glasspecialist uit te zetten.

De bouw
De bouw is in drie fases verlopen. Eerst werden de consoles binnen nauwe toleranties gemonteerd en afgesteld op de ingestorte ankers in de prefab-betonnen constructie. In fase twee werden de zichtbaar blijvende spanten (het uit stekende gedeelte van de staalconstructie) en het glazenwassersbordes gemonteerd en in de laatste fase het in het oog springende glas.

Zonwerend glas
Om het glas zonwerend te maken, wordt er in het half-geharde in de massa gekleurde en gelamineerde glas een semi-transparante folie verwerkt. Zo komt er nog wel licht door, maar wordt de zonwerende waarde verhoogd. Aan de kopgevel en bij de loggia wordt het glas koud gebogen. Het te realiseren glasoppervlakte is 2200 m2 en gebaseerd op een stramienverdeling van 1,8 m. Elk stramien bevat een console, een spant en een glaspaneel. De constructie is door Octatube slim ge-engineerd. De staalconstructie heeft straks namelijk al de juiste maat. Wanneer het glas er in wordt gelegd, kan het zo in de juiste vorm worden gedrukt. Elk stramien gaat steeds een stukje verder en het glas wordt zo een vloeiend geheel.

Onderhoud
Aan veilig onderhoud is ook gedacht. Octatube bouwt een onderhoudsrooster tussen het glas en het gebouw waarop straks de glazenwassers kunnen staan en rondom het gebouw kunnen lopen. Op de 4de verdieping, hoger gelegen dan 12 meter, is er een geïntegreerde aanlijnvoorziening opgenomen waarmee het veilig kunnen uitvoeren van onderhoud is voorzien. Matrix VII is kortom een mooie technisch en esthetisch aanvulling geworden op het high tech Science Park.

(Foto's: © Melanie Samat, Bart van Hoek)

Factsheet Contact

Deel deze pagina