Glazen vinnen
Glazen vinnen
Glazen vinnen
Glazen vinnen
Glazen vinnen

Glazen vinnen

Glazen vinnen zijn de meest voorkomende toepassing op het gebied van volledig glazen constructies. Glasvinnen maken optimaal gebruik van glas als constructief materiaal. Tegelijkertijd zorgen ze voor maximale transparantie en een onbelemmerd zicht.

Glazen vinnen maken conventionele metalen gevelstijlen en liggers overbodig. In gevels en daken kunnen glazen vinnen worden gebruikt om horizontale en verticale belastingen van bijvoorbeeld wind en sneeuw af te dragen naar de hoofddraagconstructie.
Er zijn verschillen bevestigingsdetails mogelijk om de krachten van de glasvinnen af te dragen naar de constructie, zoals klemplaatjes, Quattro’s en verlijmde verbindingen.

Als koploper in structurele beglazing is Octatube al tijden in staat om architectonische concepten voor transparante gevels en daken te vertalen in maatoplossingen voor hoogwaardige projecten, zoals het Victoria & Albert Museum in Londen, waar de langste van 73 verschillende vinnen een overspanning maakt van 11 meter.

Tegenwoordig is het mogelijk om glasvinnen te maken tot een lengte van 18 meter uit één stuk. Het is daarnaast ook mogelijk glasvinnen samen te stellen uit kortere stukken door middel van koppelplaten of zogenaamde splice plates.
Meestal bestaan glazen vinnen uit een combinatie van 2 of meer lagen gehard glas. In combinatie met een breed scala aan glassoorten zoals low-iron of gekleurd glas, en de toepassing van zeefdrukken en translucente tussenlagen, hebben architecten talloze mogelijkheden.