Beplating
Beplating
Beplating
Beplating

Beplating

Bij het realiseren van complexe geometrieën wordt soms vanuit architectonische, bouwtechnische of kostentechnische overwegingen gekozen voor plaatmateriaal.

Een voorbeeld is het Imax theater in Boekarest, waar Octatube in een vroeg stadium van het ontwerp was uitgenodigd in het ontwerpteam. Het doel was om een perfecte bol te ontwerpen met plaatstaal. Terwijl de engineers werkten aan de ontwikkeling van mogelijke oppervlakten, de optimalisatie van het grid en de dubbele kromming, hebben de ontwerpers onderzoek gedaan naar materiaaleigenschappen en beperkingen. Het resultaat van dit gezamenlijke onderzoek is voorgelegd aan de architect als een vrije vorm oplossing: 29 plooien getordeerde zinkpanelen, die de kans op storende vervormingen in het plaatmateriaal minimaliseren.

Voor het Floriade Paviljoen uit 2002 zijn in samenwerking met Karel Vollers 3D-hoekpunten ontwikkeld voor een aluminium dak. Een uitgebreid proces van computermodellen, testen en de ontwikkeling van (aanpasbare) mallen was nodig om de gewenste precisie te bereiken. Het proces van het produceren van de explosiepanelen met een kleine TNT ring was zeer experimenteel.

Factsheet Contact

Deel deze pagina