Urban Space Station
Urban Space Station
Urban Space Station
Urban Space Station
Urban Space Station

Urban Space Station

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Overig
Toepassing
Kunst

In het voorjaar van 2016 heeft Octatube in Duitsland een bijzonder stalen geraamte geproduceerd en gemonteerd voor een tijdelijke kunstruimte in Dortmund: het Urban Space Station. Het project wordt gekenmerkt door een reeks samengestelde stalen bogen op een stalen frame met daartussen een ETFE membraan.

Het ontwerp van het Urban Space Station is van Natalie Jeremijenko en technisch uitgewerkt door Octatube. Het object bestaat uit een stalen onderframe van HEA balken met daarop 9 bogen ieder samengesteld uit 2 buisdelen met een diameter van 89 millimeter. Deze buisdelen zijn bovenin gekoppeld door middel van een mofverbinding. Door de unieke vorm van het kunstwerk heeft elke boog een andere vorm, afmeting en hoekverdraaiing. Dit betekent dat elke buis gewalst is met meerdere radii en 3D afgesneden is ten plaatse van de voetplaat. De stalen buisdelen zijn op locatie samengesteld en gemonteerd op het frame.

Dit geraamte is vervolgens bekleed met een ETFE membraan. Het membraan bestaat uit losse banen en is bevestigd aan een aluminium profiel op de staalconstructie. Een klimaatsysteem met overdrukventilatie zorgt ervoor dat het kunstwerk zijn uiteindelijke vorm krijgt.

Factsheet Contact

Deel deze pagina