Natuur Historisch Museum
Natuur Historisch Museum
Natuur Historisch Museum

Natuur Historisch Museum

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie

Het glazen dak boven de binnenplaats van het Fries Natuurhistorisch Museum in Leeuwarden wordt volledig onafhankelijk van de bestaande historische bebouwing gedragen door vier centrale mastvormige kolommen van negentien meter lengte. De binnenplaats wordt multifunctioneel gebruikt en heeft met het glazen dak een majestueus karakter gekregen. Het contrast tussen oud en nieuw verhoogt de architectonische waarde van zowel de historische panden als de dakconstructie.

De kolommen zijn samengesteld uit een cilindrisch middendeel van een stalen buis van 406 millimeter met aan de boven- en onderzijde conisch gewalste delen waarvan de diameter terugloopt aan de top tot 50 millimeter. Aan de bovenzijde van de kolommen hangt het dak op ruim elf meter hoogte door middel van tui-kabels voor de afdracht van het eigen gewicht en sneeuwbelasting.

Aan de onderzijde is het dak met tui-kabels voorgespannen aan de kolommen ter stabilisatie en tegen windzuiging. Het dak meet 25 meter in het vierkant en is over de gehele omtrek voorzien van een 60-tal automatisch beweegbare ramen t.b.v. ventilatie. Deze vormen met rubber flappen tevens de aansluiting van de nokvorsten op de bestaande bebouwing.

Factsheet Contact

Deel deze pagina