Martin-Luther-Platz Paviljoen

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Gevel

Op het Martin-Luther-Platz, In het centrum van Düsseldorf, heeft Octatube een opvallend tweelaags paviljoen met dakterras gerealiseerd.

Het paviljoen met het oranjebruine cortenstaal en de bogen is gebaseerd op het kleurenschema van de Sint-Janskerk en de historische gevel van het naastgelegen exclusieve winkelcentrum; Schadow Arkaden.De binnenste laag van de gevelconstructie is een transparante glazen vliesgevel en de tweede huidgevel bestaat uit geperforeerd cortenstaal met een zonwerende functie. Zowel de tweede verdieping als het dak van de constructie worden gedragen door vijf massief houten wandschijven die door de hoofdaannemer zijn gerealiseerd.

Het interieur van de begane grond is ongeveer acht meter hoog. Het wordt gekenmerkt door veel transparantie en helderheid. Vanuit hier kan je met de lift naar het dakterras. De grote glazen oppervlakken en een veelvoud aan zonzeilen op het dak maken het gebouw tot een spectaculair project. Het architectonisch ontwerp is gemaakt door Molestina Architekten.

De architect Juan Pablo Molestina zegt over het ontwerp: “Gasten kunnen door het geperforeerde staal naar buiten kijken en 's avonds schijnt het licht buiten, net als een lantaarn. De planningseisen waren zeer bijzonder: het bijna driehoekige gebouw is een draagconstructie van massief hout, dat direct aan een tunnel in licht gebogen vorm moest worden gebouwd.” (bron: www.rp-online.de)

Het bijzondere bij deze gevel is dat het grotendeels een houten draagconstructie heeft. Draagconstructies voor een gebouw van dit formaat worden doorgaans van staal gemaakt. Het hout (cross laminated timber) is goed zichtbaar en creëert een warme sfeer. Om de draagconstructie heen zijn stalen kolommen gebouwd met aluminium profielen er op voor het beglazingssysteem. Aan de stalen kolommen zijn stalen uitkragers bevestigd waar de corten beplating aan hangt. Het gewicht van de platen wordt vooral aan de bovenkant gedragen. Corten roest van nature. In de engineeringsfase is hier dan ook rekening mee gehouden. Tussen alle verbindingen met normaal staal zijn kunsstofplaatjes bevestigd zodat de verschillende typen staal elkaar niet raken. Octatube is als gevelspecialist ingehuurd omdat het een combinatie is van twee gevels en wij beide gevels konden realiseren.

Het paviljoen biedt onderdak aan de gastronomische nieuwkomer; Wilma Wunder. Afhankelijk van het tijdstip van de dag verandert Wilma in een café, bistro, restaurant en bar. Een mooie aanvulling op het toch al sfeervolle Düsseldorf!

Factsheet Contact

Deel deze pagina