Majellakerk
Majellakerk
Majellakerk
Majellakerk

Majellakerk

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel, Renovatie

De Gerardus Majellakerk, een monumentale kerk in Amsterdam, is verbouwd om aan de eisen van een bijzondere nieuwe gebruiker te voldoen. In een team van Stadsherstel, Bouwbedrijf de Nijs en de architectenbureaus J. van Stigt en Zaanen Spanjers Architecten, was Octatube verantwoordelijk voor een 256 vierkante meter grote akoestische voorzetpui. Deze structurele glazen pui is de akoestische scheiding tussen de nieuwe oefen- en uitvoeringszaal van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een aantal verdiepingen met kantoren.

Ten opzichte van het ontwerp is de overspanning van het glas bijna verdubbeld, waardoor de achterconstructie geminimaliseerd is. Deze constructie bestaat uit ronde buizen met Quattro-knopen waaraan het glas met puntbevestiging is gemonteerd. Er is een maximale transparantie tussen de kantoren en de orkestbak.
De geluidseisen zijn gehaald door het glas extra dik uit te voeren en een akoestische PVB-laag toe te passen tussen de glaspanelen. Daarnaast zijn de beugels waarmee de constructie vastzit aan de bestaande kerk zo ontworpen, dat de constructie van de glazen pui akoestisch ‘ontkoppeld’ is. Hierdoor wordt contactgeluid te allen tijde vermeden.

Vanwege de beperkte ruimte vormde de logistiek van de bouw van de 16 meter hoge glazen pui ook een grote uitdaging. Materieel en materiaal moesten door kleine doorgangen de kerk in gebracht worden.

Na jarenlang in een - ook door Octatube gerealiseerde - glazen volume in de Beurs van Berlage te zijn gehuisvest, kan het Nederlands Philharmonisch Orkest met trots zijn intrek nemen in een nieuw Amsterdams monument.

Factsheet Contact

Deel deze pagina