Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel
Cotroceni Koepel

Cotroceni Koepel

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

M.Y.S. Architect heeft het Cotroceni Park winkelcentrum ontworpen, een omvangrijk nieuw winkel- en entertainment gebied in het centrum van Boekarest. Het atrium, ontworpen als de trekpleister van het winkelcentrum, is een overdekte ruimte met een groot daklicht dat ontworpen is als een volledig transparant dak dat maximaal 27 meter boven de vloer uitstijgt.

Het centrum van het winkelcentrum is een halfrond atrium van 53 bij 106 meter en vormt daarmee een uitzondering op de vormentaal van het complex, het orthogonale grid en het gebruik van gewapend beton.
Architect Yaski uit Tel Aviv wilde het gebied onder het dak van het atrium het ruimtelijke middelpunt laten zijn van het winkelcentrum. Tijdens het ontwerpproces werden diverse mogelijkheden besproken en ontworpen. Omdat Roemenië regelmatig te kampen heeft met aardbevingen, is de constructie van gewapend beton bewust majestueus ontworpen. De staalconstructie van het dak kan horizontaal meebewegen op glijdende steunplaten van Teflon.
De maximale toegestane hoogte door de Roemeense overheid maakte het nodig om de overspanning in te korten van 53 meter  tot 46 meter ter plaatse van een centrale kroon: een sterke en dichte door buizen gedragen luifel, die aan het gewapend beton bevestigd is. De zwaar belaste kroon draagt de 20 vlakke radiale spanten in het midden van het dak, terwijl de halve cirkelvormige rand de vrije glijdende opleggingen van de spanten ondersteunt.

De kroon
De kroon draagt de helft van alle krachten direct af naar de fundering. Dit element is vanwege de excentrische belastingen en de mogelijkheid van aardbevingen en sneeuwval de constructieve en centrale kroon op het werk.

Geïntegreerde oplossing
Octatube is uitgebreid betrokken geweest in de ontwikkeling van het centrale atrium van het winkelcentrum. Verschillende ontwerpschema’s zijn voorgesteld aan de architect Alon Yitzakhi, variërend van industriële en kostenefficiënte oplossingen tot meer geavanceerde ontwerpen. De gekozen opzet is een radiale waaier van vakwerken. Dit ontwerpvoorstel is geoptimaliseerd en geproduceerd door Octatube in samenwerking met verschillende leveranciers. De vorm van ieder vakwerk is afgeleid van FEM analyses. Er is geen symmetrie tussen de verschillende vakwerken, die in zijn geheel naar de bouwplaats zijn getransporteerd.

Slechts een klein gedeelte van de constructie hoefde op de bouwplaats te worden gemonteerd, omdat veel elementen geprefabriceerd waren. Voor het totale dak hoefde men slechts  100 keer te lassen op de bouwplaats.

Bekijk hier een live webcam in het grote atrium.

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Roemenië, Boekarest