W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter
W Edinburgh - St James Quarter

W Edinburgh - St James Quarter

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Staal
Toepassing
Balustrade, Kunst

Kronkelende stalen linten vormen de opvallende buitenkant van het 12 verdiepingen tellende W Edinburgh. Het gedurfde ontwerp van Jestico + Whiles geeft een eigentijdse draai aan de skyline van de historische stad. Het ronde gebouw is een aanvulling op St James Quarter, een van de meest significante stadscentrumtransformaties in Groot-Brittannië. Het nieuwe stadsdeel completeert het onderscheidende aanbod van Edinburgh met een prachtige nieuwe winkelgalerij (meer dan 80 nieuwe merken), een verleidelijke mix van restaurants en bars, boetiekbioscoop Everyman Cinema, een Roomzzz Aparthotel, een benijdenswaardig evenementenprogramma in een reeks nieuwe en aantrekkelijke openbare ruimtes en natuurlijk het luxe W Edinburgh. Octatube heeft de in het oog springende roestvrijstalen gevel van dit markante gebouw gerealiseerd.

Het stalen lint breekt uit de grond van het plein en lijkt zich langzaam om het gebouw te wikkelen. Het lint vormt de balustrade van de hogere verdiepingen. Bovenop het gebouw slingert het lint zich sierlijk in een esthetisch vrije vorm omhoog in een punt. Het lint is gemaakt van Rimex-staal: 2 mm dik roestvrij staal waarvan de kleuren en tinten variëren bij verschillende lichtomstandigheden. Dit staat bekend als metamerisme: een 'levende' kleur vanuit verschillende hoeken bekeken.

Complexe geometrie
Door zijn krommingen heeft het lint een complexe en uitdagende geometrie. Octatube heeft geïnvesteerd in het creëren en testen van innovatieve technische en structurele oplossingen. Dankzij onze maatwerksoftware (gebaseerd op Grasshopper en Inventor) hebben we de constructie tot in detail kunnen ontwerpen. Hierdoor voldoet het aan alle constructieve eisen en sluit het perfect aan op de hoofdconstructie van het gebouw. Met dit model hebben we niet alleen de scheidingen tussen de Rimex panelen esthetisch geoptimaliseerd, maar ook de paneelafmetingen en de onderliggende staalconstructie. Samen met een nauwgezette controle op het materiaalgebruik leverde dit zeer weinig afval op. We hebben elk onderdeel van het lint op een zeer efficiënte en generieke manier gescript.

Gebogen balustrades
Het lint vormt de balustrades van negen verdiepingen die, door de unieke vorm van het gebouw, verschillende plattegronden hebben. Zo hellen de balustrades op sommige verdiepingen licht naar buiten, terwijl ze op andere verdiepingen naar binnen hellen. Aan de buitenkant van de balustrade hebben we Rimex-panelen geplaatst, gesegmenteerd om de rondingen van het gebouw te volgen. De panelen zijn bevestigd door ze te vouwen en op te hangen aan kleine haakjes die zijn bevestigd aan de onderliggende staalstructuur. Aan de binnenzijde van de balustrade hebben we gepoedercoate aluminium panelen geplaatst. Op sommige verdiepingen hebben de balustrades een doorlopende gebogen roestvrijstalen leuning.

Sommige balustrades vereisten een innovatieve detaillering op de punten waar de Rimex-panelen naar beneden buigen om plaats te maken voor glazen invulpanelen. We hebben hiervoor verschillende varianten bestudeerd. Uiteindelijk ontwierpen we een complexe Rimex-curve die op een aluminium onderconstructie is gelijmd en met klinknagels is vastgezet. Deze structuur heeft minimale voegen en kon alleen worden bereikt met hoog niveau vakmanschap.

Hoge kwaliteit mock-up
We werken graag met mock-ups. Het is vaak de eerste echte kennismaking met het nieuwe gebouw. Bovendien illustreert een mock-up het resultaat van keuzes in materiaal en detaillering. Het laat ons zien wat werkt en wat niet, en geeft zo waardevolle informatie en inzichten voor de montage. We hebben een mock-up van 7 meter van de balustrade gemaakt, waarmee we een consistente kwaliteit hebben aangetoond en konden garanderen dat de constructie aan alle prestatie-eisen voldeed. Dit gaf ons - en de klant - vertrouwen in het eindresultaat.

Torsie in beplating
Naast de balustrade heeft Octatube ook de andere onderdelen van het lint gerealiseerd: het zogenaamde lower ribbon - het deel dat vanaf het plein omhoog kronkelt richting het gebouw - en de top flourish - het 17 meter hoge deel op het dak dat de lucht in krult. Deze afzonderlijke structuren gaven ons geheel nieuwe uitdagingen.

Waar de Rimex-panelen in de balustrades vlak zijn, zit er torsie tot 15 cm in de beplating van de lower ribbon en de top flourish. Deze torsie in de Rimex-panelen hebben we uitvoerig getest. We hebben daarom een prototype gemaakt van het deel van de top flourish dat de meeste torsie vertoont. Hiervoor snel de hoofdstructuur te bouwen, hebben we deze gemaakt van hout in plaats van staal en daar alle op maat gemaakte details aan toegevoegd om te zien of en hoe ze zouden werken.

Een van de details en uitdagingen die we hebben getest was de bevestiging van de zijpanelen: we hebben deze met schroeven aan de hoofdstructuur bevestigd. Door de panelen op zo'n manier te vouwen, bedekt het volgende paneel deze schroeven. Hierdoor ontstaat een visueel esthetische voeg van 7 mm en blijven de schroeven uit het zicht. Maar met 150 segmenten in de top flourish wilden we er absoluut zeker van zijn dat we bij beschadiging van één paneel niet de hele constructie zouden hoeven demonteren. Na een geslaagde test hebben we het prototype naar Edinburgh verscheept om het aan onze klant en onze montageploeg ter plaatse te tonen.

Licht in het dak
Het dak van het gebouw doet dienst als buitenterras voor feesten en evenementen. Het terras is uitgerust met negen ellipsvormige daklichten: acht kleine (2,7 x 1,9 m) en één grote (4,6 x 3,6 m). Uiteraard hebben we deze daklichten zo berekend en getest dat ze gebruikt kunnen worden voor dansen (op hoge hakken). Daarom hebben we deze daklichten ook voorzien van een zeer duurzame antislip ets. Het grote daklicht bestaat uit twee glaspanelen met een 310 mm hoge structurele glazen vin als steun.

Het parametrisch ontwerpen en uitvoerig testen met mock-ups en prototypes heeft ons veel tijd en ook materiaal bespaard. En uiteraard levert deze manier van werken ons ook veel extra kennis op die we in toekomstige projecten kunnen gebruiken.

Onze partners:
Laing O'Rourke | Jestico + Whiles | Aldowa | CSM

Factsheet Contact

Deel deze pagina