Grafton Street

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

Een open te schuiven glazen dak siert een dakterras in hartje Londen. Maar net als het Park House dak is ook dit geen standaard schuifdak. De manier van schuiven en de gewichtsverplaatsing naar één zijde zorgden voor technische uitdagingen. Transparantie, afwerking en binnenklimaat waren aandachtspunten. Octatube heeft met het ontwerp, de engineering, de productie en de installatie van het dak haar ervaring met het realiseren van uitdagende glazen schuifdaken verder uitgebreid.

Het dak van ongeveer 48m2 bestaat uit vier glazen delen. Er staat een vast deel tegen de gevel aan. De andere drie delen kunnen hier onder geschoven worden. Deze gewichtsverplaatsing naar een zijde van het dak vormde een constructieve uitdaging voor het behoud van de noodzakelijke stijfheid. Die stijfheid hebben we per moment van verplaatsing berekend. Bovendien maakte deze telescopische manier van schuiven (binnenstebuiten) de waterdichting van het dak complexer.

Om het binnenklimaat bij gesloten dak te optimaliseren, heeft het glas een speciale zonwerende coating gekregen. Deze coating helpt om de warmte buiten te houden, zonder dat het ten koste gaat van transparantie. Ook is mechanische ventilatie geplaatst waarvoor we voorzieningen hebben gemaakt in het dak. Het glas in het vaste dak-element is bovendien voorzien van een screenprint in een stippen patroon, met een dekkingsgraad van 50%. Dit beperkt het broeikaseffect tussen de glazen delen als het dak ingeschoven is.

De binnenruimte grenzend aan het terras heeft een hoog afwerkingsniveau. Dit werd logischerwijs ook geëist voor het dak. De esthetische kwaliteit van het coatwerk, de strak weggewerkte lassen en het zichtbaar zijn van het geschoopeerde staal geeft een strakke uitstraling aan het dak.

We hebben het dak volledig in elkaar gezet in onze fabriek in Delft. Daar heeft het succesvol een 100-cycli test doorlopen. Vervolgens is het uit elkaar gehaald, vervoerd en op de moeilijk bereikbare locatie weer in elkaar gezet.

Factsheet Contact

Deel deze pagina