Atrium overkapping DK125
Atrium overkapping DK125
Atrium overkapping DK125
Atrium overkapping DK125
Atrium overkapping DK125

Atrium overkapping DK125

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

Aan de Amsterdamse Danzigerkade (DK) zijn een drietal opvallende gebouwen gerealiseerd voor het Europese hoofdkantoor van Tommy Hilfiger & Calvin Klein. Het moederbedrijf, Phillips-Van Heusen Corporatie (PVH), heeft gekozen voor het ontwerp van MVSA en alle drie de gebouwen hebben een andere uitstraling en functie. Gezien de locatie is elk ontwerp geïnspireerd door het thema water. Het eerste gebouw heeft de strakke lijnen en glanzende afwerkingen van een zeilschip. Het middelste gebouw, DK125, heeft een gelaagde maar vloeiende vorm geïnspireerd op een waterval. De derde, een hoogbouw kantorencomplex, heeft een grafische gevel die golfbewegingen weerspiegelt. Octatube is benaderd door Herenbouw om een specialistische overkapping te maken voor DK125. 

DK125 moet de ontmoetingsplek van de campus worden. Om interactie te stimuleren is het gebouw als een serie landschappen met overvloedig weelderig groen ontworpen. Op elke verdieping vind je houten dekken en tuinen. Een split level dakterras met vergaderings-, lounge- en sportfaciliteiten maken het een uitnodigende en gevarieerde ontmoetingslocatie. In het hart van het gebouw overspoelt daglicht het atrium. Het dak is een klein aspect van het totaalontwerp maar wel een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Daglicht zorgt immers voor een open, lichte en aangename omgeving.

Getordeerd en gebogen glas
Octatube is gecontracteerd omdat het dak heel specialistisch is, niemand kon het maken. Het glas is zowel gebogen als getordeerd en dat is bijzonder. Als je van een vierhoek één punt omhoogtrekt en de andere drie geforceerd op zijn plek houdt, tordeert het glas. In theorie blijven de randen van het paneel dan altijd recht, echter gaat het paneel door zijn eigen gewicht aan de randen toch ook al wat doorbuigen. Daardoor ontstaat er torsie en buiging in één glaspaneel, wat nauwkeurig moest worden bekeken.

Mock-up
Voor Octatube was het een uitdaging om te kijken of we zoiets bijzonders konden maken. We hebben daarom zelf een mock-up gemaakt om te kijken of het ontwerp geometrisch zou lukken. We hebben een hoekdeel gekozen waar de torsie het grootst is en de randen licht gebogen zijn. 
Als je een paneel tordeert en daarna weer plat legt, wordt de geometrie anders. Het paneel krijgt een andere vorm. Dat zie je in je computermodel en door het in het echt te testen, kan je zien of het werkt zoals verwacht. Gelukkig bleken onze verwachtingen te kloppen en konden we verder met de prefabricage.

Prefabricage
We zijn 3 weken op de bouw geweest, omdat het grootste deel is geprefabriceerd. Het dak bestaat uit een staalframe met gewalste stalen liggers. De doorsnede van het staal verandert door het walsen omdat je het de rechthoekige doorsnede een klein beetje platdrukt. Dit leverde in de productie uitdagingen op en er moest daarom regelmatig gemeten en bijgesteld worden. Het hele staalframe is zo groot mogelijk geproduceerd, in 3 delen getransporteerd en op de bouw verder in elkaar gezet. De ruiten zijn op de bouw koud getordeerd en - gebogen.

Oplevering 
Het bijzondere dak is door Octatube in oktober 2017 opgeleverd. Inmiddels is de bouw klaar en is de inrichting in volle gang. Het belooft een inspirerende ontmoetingsplek te worden. Wie wil er nou niet werken, loungen of sporten op deze toplocatie aan ‘t IJ?

(Foto’s gevel © Suitable Images)
 

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Amsterdam, Nederland