Finsbury Pavement

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

De blikvanger van dit acht verdiepingen hoge gebouw in de binnenstad van Londen is een 25 meter hoge en 25 meter brede rondlopende structurele gevel, waarvan de constructie aan de buitenzijde zichtbaar is. Hiermee heeft het gebouw de karakteristieken van de high-tech architectuur uit de jaren ’90, waarbij het in de mode was om constructies en installaties in te zetten als architectonisch en esthetisch element. Ook de hoge mate van prefabricage is onderdeel van deze stroming, die ook wel bekend staat als het structurele expressionisme.
In de kozijnloze gevel van Finsbury Pavement volgen de glaspanelen van 2,1 meter bij 4,2 meter in geknikte vorm de kwartcirkel van de plattegrond. De hoofdstabilisering wordt bereikt door middel van verticaal geplaatste vakwerkliggers van ronde buizen die hangend aan het dak zijn bevestigd en aan de onderzijde zijn verbonden met een veelhoekig horizontaal spant. Aan deze spanten zijn gegoten roestvrij stalen Quattro-knopen bevestigd met een stelsel van horizontale, diagonale en verticale roestvrij stalen tuien, die door de rondlopende plattegrond een horizontale druk op de spanten uitoefenen en de gehele constructie voorspannen.
De montage van deze gevel was erg complex door de constructieve opzet en de kleine beschikbare (publieke) ruimte in het hartje van Londen.
Het project staat ook wel bekend als het 'Helicon Gebouw'.

Factsheet Contact

Deel deze pagina