Synagoge
Synagoge

Synagoge

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie

De Glazen Zaal, zoals dit project ook wel bekend staat, is feitelijk de met glas overdekte binnenplaats van de oude Portugese synagoge. De ruimte is één van de populairste Haagse locaties voor presentaties, debatten, diners, recepties en concerten. Daarnaast is de zaal is ook geliefd als trouwlocatie.

In juni 2004 is gestart met de montage van deze bijzondere overdekte buitenruimte voor de Liberaal Joodse Gemeenschap in Den Haag. De ruimte verbindt het herenhuis aan de Prinsessegracht met de daarachter gelegen 18e eeuwse synagoge. Een tafelconstructie van stalen buizen verkrijgt zijn stabiliteit alleen van de fundering; de monumentale synagoge blijft onaangetast. De hoge mate van transparantie van het dak en de gevels wordt bereikt met een RVS afspanconstructie.
Groen in de massa getinte isolatiebeglazing dekt de ruimte af, waarmee de ruimte een prettig binnenklimaat heeft.

De glasbevestiging is gerealiseerd met RVS Quattro's. Ter plaatse van de langsgevels is een ‘hoedrand’ geïntroduceerd om de sprong in de glasgevels naar de bestaande tuinmuren te kunnen maken. In zowel de gevels als het dak zijn ventilatieramen geïntegreerd. Door de kubusvorm van de zaal boven de entree van de synagoge uit te laten steken, onstaat een visuele ‘omarming’.

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Nederland, Den Haag