Zuidpoort Luifel

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Luifel/Droogloop

Bij het ontwerpen van deze luifel voor een bus- en tramhalte in Delft zijn de maximale mogelijkheden opgezocht voor het koud ‘kromtrekken’ van glas, wat geresulteerd heeft in een doorlopend getordeerd dak waarvan de afmetingen in harmonie zijn met het naastgelegen Zuidpoort winkelcomplex. De glazen luifel is ontworpen door Mick Eekhout, waarbij gebruik is gemaakt van de ‘theorie van Staaks’ voor het koud torderen van glaspanelen.
De overkapping is opgebouwd uit zeven conisch verlopende stalen kolommen waaraan een waaierende constructie van ronde buizen gehangen is. De glaspanelen zijn door middel van puntbevestigingen met klemplaatjes verbonden aan het golvende dak. De door het kromtrekken veroorzaakte uitwijking van de glaspanelen van 1,5 bij 3 meter bedraagt 100 millimeter. De daadwerkelijke vervorming is beperkt.
De meeste glaspanelen konden rechthoekig geproduceerd worden, maar sommige panelen moesten een iets afwijkende vorm hebben om ervoor te zorgen dat de voegen tussen de glaspanelen parallel zouden blijven lopen.
De glaspanelen zijn volledig voorgespannen en gelamineerd, en hebben een groenige kleur.
Specifiek voor deze toepassing heeft Octatube een rekenmodel ontwikkeld om het gedrag van glas bij torderen te voorspellen. De maximale mogelijkheden van het koud vervormen in torsie waren maatgevend voor de golfvorm van de luifel, die op zichzelf is afgeleid van de golven in het wapen van de stad Delft. ‘s Avonds verlicht een blauwe golvende neonlijn de voorzijde van de luifel.

Factsheet Contact

Deel deze pagina