Rokin 49
Aan het Rokin in Amsterdam heeft Ivy Group samen met architectenbureau Rijnboutt en hoofdaannemer Van Wijnen twee luxe warenhuis locaties ontwikkeld. Eén hiervan wordt gekenmerkt door een optopping die bestaat uit een halfronde dakconstructie waarop ruitvormige sandwichpanelen zijn bevestigd. Onder de dakconstructie bevindt zich een restaurant.
De dakconstructie is 80 meter lang en bestaat uit een gridshell bekleed met 423 ruitvormige sandwichpanelen. De naam sandwich verwijst naar de meerdere lagen waaruit ieder paneel is samengesteld: gebogen glas, beplating en isolatiemateriaal. Door hun samenstelling leveren deze cassettes een grote bijdrage aan de bouwfysische eigenschappen van de dakconstructie. Dankzij de halfronde schaalvorm is de constructie zelfdragend, en is de toepassing van kolommen overbodig gemaakt. Hierdoor ontstaat er binnen een ruimtelijk gevoel en is er geen belemmering in het uitgestrekte zicht over Amsterdam.
Om het glas zonder zichtbare bevestigingen in de cassettes te kunnen plaatsen, werd gekozen voor warm gebogen glas. De naad tussen glas en paneel is volledig vlak en structureel gekit. Octatube heeft voor dit ontwerp van tevoren een mock-up gebouwd om onder andere het lijnenspel aan de binnen- en buitenzijde te kunnen beoordelen. Het plaatmateriaal van de cassettes bestaat aan de buitenzijde uit RVS en aan de binnenzijde uit aluminium, beide voorzien van een afwerklaag in poedercoating.
Alle cassettes zijn identiek qua vorm, maar de grootte van het toegepaste glas varieert. Van onder naar boven toe worden de gebogen glaspanelen in de gridshell constructie volgens een door de architect bedacht patroon steeds kleiner, tot aan de nok waar de sandwichpanelen helemaal geen glas bevatten. Om de cassettes te kunnen monteren heeft Octatube speciaal voor dit project een aluminium montagetrap ontwikkeld die de gebogen vorm van het dak volgt en zijwaarts verschoven kan worden.
De montage van de constructie was voor alle partijen een grote uitdaging, omdat het gebouw aan een van de drukst bezochte straten in Amsterdam ligt en de opslagruimte voor de bouw daarmee zeer beperkt was. Om toch de montagewerkzaamheden binnen een strak tijdschema te kunnen voltooien, zijn de dakspanten en sandwichpanelen ‘just in time’ aangeleverd en geïnstalleerd. De dakconstructie is in samenwerking met de betrokken partijen zeer gedetailleerd in een BIM-model uitgewerkt.