Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum

Oeconomicum

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Gevel

In 2010 is op de campus van de Heinrich-Heine Universiteit in Düsseldorf een nieuw onderwijscentrum geopend; Oeconomicum. Hierin is de ‘School of Economics’ gevestigd. Het gebouw is ontworpen om de academische uitwisseling en communicatie op de campus te bevorderen. In 2018 is een nieuw deel aan de westzijde aangebouwd. Octatube is verantwoordelijk voor de complete gevel en het dak. Eigenlijk alles wat je met het blote oog kunt zien.

Het gebouw is ontworpen door Ingenhoven Architects en heel stijlvol en gedetailleerd gemaakt. De gevels zijn aan de open, glazen kant georiënteerd op het zuiden en aan deze zijde kan je dan ook genieten van het panoramisch uitzicht. Hier vind je het meer en het houten terrasdek. Het terras is een intensief gebruikte ontmoetingsplek voor de hele campus. Aan de noordzijde zijn de teamkantoren gesitueerd die door middel van de glazen scheidingswanden ook kunnen genieten van het uitzicht.

Later is het plan gevormd om Oeconomicum met ruim een derde te vergroten aan de Westzijde. De bestaande westgevel werd gedemonteerd en van daar uit is een stuk bijgebouwd. Octatube heeft de realisatie van de gevels en het dak op zich genomen. De uitdaging voor Octatube bij deze opdracht was om het nieuwe deel er aan de buitenkant exact hetzelfde uit te laten zien als het bestaande gebouw. Aan de binnenzijde zijn er wel verschillen. In het bestaande deel is er een vide maar in het nieuwe deel lopen de verdiepingen door tot aan de gevel.

Het dak en de noordzijde bevatten strekmetaal gevelbekleding. Deze strekmetaal beplating diende identiek aan het bestaande gebouw te worden uitgevoerd. De staalconstructie van de gevel is als architectonisch onderdeel ontworpen, bestaande uit scherpkantige T-profielen. Lasnaden zijn vlak afgewerkt en daarna gelakt. 

Voor de opdrachtgever was het prettig om de volledige opdracht bij Octatube te kunnen leggen. Octatube functioneerde in deze als één verantwoordelijke, aanspreekbare partij. Inmiddels heeft Octatube het project opgeleverd. Het is ruimschoots gelukt om het nieuwe deel identiek te maken aan het bestaande universiteitsgebouw. Zo heeft het in het oog springende gebouw meerdere faciliteiten er bij gekregen maar is het stijlvolle design behouden. Een geweldige aanvulling op een toch al indrukwekkende campus.  

Factsheet Contact

Deel deze pagina