Olympia Canopy

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Luifel/Droogloop

Stalen bogen en zigzagladderframes bekleed met glaspanelen creëren een bijzondere architectonische esthetiek voor de herontwikkeling van het 150 jaar oude Olympia-complex in het hart van Londen. De luifel bedekt een deel van de openbare ruimte en fungeert als een bovengrondse verbinding tussen de nieuwe ontwikkelingspercelen. Het biedt onderdak aan bars, cafés en restaurants en brengt nieuw leven in dit gebied van West Kensington. Octatube heeft de opdracht gekregen om deze opvallende luifel te ontwerpen en te bouwen.

De luifel bestaat uit vijf grote stalen bogen, elk met een overspanning van 22 meter. Tussen de vijf bogen spannen 52 stalen zigzag ladderframes met lengtes tot 12 meter. We hebben hiervoor een glasdraagsysteem ontwikkeld met op maat gemaakte pakkingen en op maat gemaakte aluminium extrusies als druk- en afdekprofielen. Hierdoor is het mogelijk om de taps toelopende ladderframes te bekleden met in totaal 520 rechthoekige glaspanelen. Drie van de vijf bogen zijn bekleed met aluminium dat de afwatering van de overkapping verbergt, met als resultaat een strakke, scherpe en transparante overkapping met een oppervlakte van bijna 1000m².

De luifel heeft een geïntegreerde toegangsstrategie. In het onwaarschijnlijke geval van een gebroken glaspaneel kunnen we een installatie gebruiken die we op maat hebben ontworpen om het glaspaneel te vervangen zonder gebruik te maken van een kraan. Daarmee minimaliseren we de impact op de omgeving en de andere functies van het Olympia-project.

Voordat we met de productie van de belangrijkste werken zijn begonnen, hebben we een CWCT-breekbaarheidstest uitgevoerd om de bruikbaarheid van het glazen dak, inclusief ons op maat gemaakte glasdraagsysteem, te controleren. Parallel aan de engineering van het project hebben we een grote visuele mock-up ontworpen en gebouwd die aan Future Olympia is gepresenteerd. In nauwe samenwerking met Laing 'O Rourke, Adamson Associates, Heatherwick Studio, Wintech en Eckersley 'O Callaghan hebben we voor een efficiënte ontwerpontwikkeling gezorgd en voor een visuele mock-up die voldoet aan de verwachtingen van het team.

Partners:

Laing ‘O RourkeAdamson Associates | Heatherwick Studio | Wintech Eckersley ‘O CallaghanOlympia  

Factsheet Contact

Deel deze pagina