Ring Pass

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Karton
Toepassing
Dak

Voor de verankering van de sportvereniging in de maatschappij heeft de Delftse Hockey & Tennis Club Ring Pass een multifunctionele uitbreiding gekregen, waarin sociaal breed dragende voorzieningen zijn gehuisvest zoals een kinderopvang. De dakconstructie van de uitbreiding is van karton en in twee delen van 8 bij 8 meter geconstrueerd. Het interieur heeft vanwege het karton een warm karakter gekregen.

De verbinding tussen een kartonnen koker en een Tuball is op een andere manier gerealiseerd dan met staal. In plaats van een gelaste prop met daaraan een draadeind zijn op de uiteinden van de kartonnen kokers flensplaten gelegd. Verder gaat er een draadeind door de koker en door deze flensplaat. Deze doet dienst als trekstang en zorgt ervoor dat de kartonnen koker uitsluitend op druk wordt belast. Karton kan namelijk moeilijk trekkrachten en knik opnemen.

Aan de binnenkant van de Tuball kan deze trekstang met een moer worden aangedraaid. Door de grotere dimensies van karton ten opzichte van staal is tot slot ook een afstandhouder toegevoegd tussen de Tuball en de flensplaat.

Als oppervlaktebescherming zijn bij dit project verschillende methodes toegepast.
‘We willen kijken welke methode het beste resultaat geeft in de tijd. Liefst zouden we komen tot een methode die zo goed is dat het laagje polyetheen in de wikkeling van de kokers achterwege kan blijven. De kokers zijn dan gemakkelijker te recyclen en dat zou een goede stap richting duurzaamheid zijn.’ – Nils Eekhout

Het dak voldoet volledig aan de eisen van brandveiligheid. Door de hoge dichtheid van karton ontstaat bij brand namelijk een koolstoflaag, waardoor het lang duurt voordat het karton vlam vat.

Het is niet de eerste keer dat Octatube kartonnen buizen toepast. Octatube ontwikkelt en produceert al vanaf 2003 ruimtevakwerken met kartonnen buizen. Dit is de eerste met een permanent karakter.

In 2012 is dit project genomineerd geweest voor de Bouwtechniek Award, en daarvan is een kort filmpje gemaakt (zie hieronder).

Factsheet Contact

Deel deze pagina