Nieuwe projecten

De afgelopen maanden hebben wij veel nieuwe projecten aangenomen, waarvan wij er hieronder graag alvast een aantal presenteren.

Experimenta Heilbronn
Experimenta is een interactief Wetenschapscentrum in Heilbronn (Duitsland). Sauerbruch Hutton Architects ontwierp voor dit museum een gloednieuw uitbreidingsgebouw, dat wordt gekenmerkt door op elkaar gestapelde glazen volumes rondom een asymmetrisch atrium. Octatube zal de structureel beglaasde binnengevels realiseren van het atrium, dat ook wel de ´Talentschmiede´ wordt genoemd. De glaspanelen van de atriumgevels zijn 3 meter breed en 6 meter hoog. Deze enorme afmetingen vragen in zowel de engineering als de montage een ingewikkelde en nauwkeurige aanpak. De uitdaging van het project is met name het bedenken en uitvoeren van de glasmontage binnen zeer weinig ruimte die op sommige plaatsen minder dan een meter bedraagt. Om de uitvoering mogelijk te maken zal een permanente kraan op het dak van het atrium worden geplaatst om de immens grote glaspanelen door de spelonken van het gebouw naar beneden te hijsen. Het project zal naar verwachting in 2018 worden opgeleverd.



Kasteel Huize Ruurlo
Huize Ruurlo is een veertiende-eeuws kasteel dat momenteel wordt gerenoveerd tot museum. MORE, museum voor modern realisme, zal hier volgend jaar een vestiging openen. Onderdeel van de verbouwing is een glazen toegangsbrug die is ontworpen door Hans van Heeswijk. Voor dit project heeft Octatube de rol van hoofdaannemer. De 32 meter lange brug bestaat uit een RVS constructie op een fundering van betonnen palen. De glazen vloer is gemaakt van gegraveerd anti-slip glas, hetzelfde als bij de glazen trap van het Van Gogh Museum. De balustrade met gezeefdrukt glas helt halverwege de brug geleidelijk uit en versmalt daarna weer. Zowel onder de glazen vloer als in de RVS leuning zal LED verlichting worden geïntegreerd. Met behulp van een ponton zullen zowel de funderingspalen als de brugelementen worden geïnstalleerd. Het project heeft een zeer uitdagende planning en zal in het voorjaar van 2017 worden gerealiseerd.



De Curve
Kantoorpand De Curve in IJsselstein is ontworpen door EVA architecten en wordt gekenmerkt door transparantie. De volledig glazen gevel maximaliseert zicht en lichttoetreding. De gevelband springt op specifieke punten los en zorgt voor overstekken op plekken waar dit gevraagd wordt om zoninval te beperken. Octatube is verantwoordelijk voor de hele gevel die behalve de verdiepingshoge en deels warm gebogen beglazing ook bestaat uit karakteristieke aluminium zetwerk borstweringen. Het gebouw zal in de zomer van volgend jaar worden opgeleverd met een A+++ energielabel en zeer hoge EPC waarde. Hierin spelen de gevels een belangrijke rol.



Entree Fietsenstalling Vijfhoek
De Vijfhoek vormt een schakel tussen de rustige, residentiële zijde van Plan Zuid en de dynamische omgeving van het station en de Zuidas, een steeds belangrijker openbaar vervoersknooppunt in Amsterdam. Octatube is onderdeel van het bouwteam en als design & build partner verantwoordelijk voor het glazen entreegebouw van de ondergrondse fietsenstalling. Een beperkt repertoire van elegante vormen, edel gematerialiseerd en hoogwaardig uitgevoerd met ‘Zuidas-kwaliteit’. De hoofdentree ontsluit de stalling voor fietsers door middel van tapis roulants en bevindt zich op het vernieuwde plein rond de Vijfhoek. Architectenbureau wUrck heeft een uiterst transparant glazen paviljoen ontworpen met een ranke stalen pergola constructie. Begin 2018 zal de fietsenstalling met 3500 plaatsen worden geopend.