Octatube demonteert Paperdome
In de geschiedenis van de nu 9 jaar oude Paperdome is hij deze week opnieuw gedemonteerd. De bedoeling is dat het bouwwerk in Amsterdam-Noord weer wordt opgebouwd.
Achtergrond:
Choreografe Jeanette van Steen zette de architect Shigeru Ban aan tot het ontwerpen van een tijdelijk theater op de locatie IJburg in Amsterdam. De Japanner ontwierp een koepel van 30 meter doorsnede opgebouwd uit kartonnen buizen. In het voorjaar 2003 is de Paperdome in een tijdsbestek van zeven weken geproduceerd en gemonteerd in IJburg, waarna gedurende zes weken dansvoorstellingen door de ‘Groep van Steen’ zijn gegeven. De Paperdome is in de zomer van 2004 in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht weer opgebouwd en ingericht als tijdelijke multifunctionele ruimte voor deze Vinex locatie. De koepel zou 5 jaar bestaan, om daarna gerecycled te worden. Nu - na 9 jaar - is sprake van een mogelijke tweede herbestemming. Het initiati ef ‘Red de Paperdome’ heeft hieraan bijgedragen.
De Paperdome was het eerste kartonnen project dat Octatube in samenwerking met Shigeru Ban heeft uitgevoerd: een gebouw met een kartonnen hoofddraagstructuur, bestand tegen het Nederlandse weer. Het ontwerp van de constructie is gebaseerd op een geodetische koepel, uitgevonden door Buckminster Fuller. In deze structuur is op een zeer efficiënte manier een overspanning van 30 meter gemaakt.
Naast de Paperdome heeft Octatube ook een kartonnen kunstwerk en een kartonnen brug uitgevoerd met Shigeru Ban (beide in Frankrijk). Een vierde kartonnen project van Octatube is een ruimtevakwerk bij de Ring Pass in Delft. Dit is een permanente kartonnen constructie.