Een wetenschappelijk centrum om naar uit te kijken!

In het hart van Heillbronn, Duitsland, wordt een uitbreiding voor het wetenschapscentrum Experimenta gebouwd. Het spiraalvormig gebouw, ontworpen door Sauerbruch Hutton, vult het naastgelegen bestaande gebouw aan en biedt extra expositieruimtes. Er worden seminar- en evenementenzalen, een multifunctionele "Science Dome" en een dakterras met observatorium gebouwd. De gevel wordt een glad oppervlak van donkere en lichte driehoeken. Octatube is gecontracteerd om de interne blikvanger te bouwen; een 4 verdiepingen tellende, glazen, spiraalvormige structuur.

Wanneer je de foyer binnenkomt zie je meteen de 25 meter hoge glazen spiraalvormige structuur zweven in het gebouw hoge atrium . Als je door het museum omhoog loopt ontvouwen zich de vier themawerelden en tegelijkertijd heb je vanaf elke etage uitzicht op het atrium en de constructie van Octatube. Door al het glas heb je ook zicht op het omliggende stedelijke landschap.

Octatube heeft deze opdracht gekregen omdat we het uitdagende en complexe ontwerp van de architecten konden omzetten in een realiseerbaar technisch ontwerp. Ook hebben we de klant kunnen overtuigen dat we de ingewikkelde montage aan konden. 

De opdrachtgever koos voor een ontwerp zonder het gebruik van zichtbare bevestigingen. De glaspanelen van 6 bij 3 meter en ruim 1000kg worden daarom gezekerd met een lijmverbinding. Deze methode is in Duitsland niet gebruikelijk, daarom moest een speciale vergunning worden verkregen van de lokale federale staat (Bundesland). Octatube heeft al het papierwerk afgehandeld met betrekking tot de vergunning. Octatube heeft het technisch ontwerp volledig toegelicht en constructief aangetoond  dat het glas met een dubbele siliconen voeg veilig op zijn plaats blijft. Octatube verzekerde zo het Bundesland dat het ontwerp veilig is en we kregen toestemming om te bouwen. 

De glaspanelen zijn 6 bij 3 meter, en de beschikbare ruimte in het atrium om te bouwen is zeer beperkt. Op een bouwplaats waar verschillende bouwteams aan het werk zijn, is de montage van de glasconstructie een uitdaging. Uiteraard houden we u in de komende maanden op de hoogte. Eén ding is zeker: het nieuwe wetenschapscentrum Experimenta is iets om naar uit te kijken en te ontdekken!

Een 3D-impressie van de, door Octatube te bouwen, constructie.

 

Contact

Deel deze pagina