Nieuw onderkomen voor de Glazen Zaal


Foto: © Stephan Jongerius 

De immense LocHal in de Spoorzone in Tilburg wordt volledig opgeknapt. Toch wordt er binnen ook gewerkt aan nog een bijzonder project.

De glazen muziekzaal werd voor het symbolische bedrag van € 1,- gekocht door de Gemeente Tilburg van de Beurs van Berlage in Amsterdam. De muziekzaal krijgt een nieuw onderkomen bovenin de LocHal. Octatube Services is druk bezig met het opnieuw opbouwen van de zaal. In totaal duurt de opbouw 2 tot 3 maanden.

De glazen muziekzaal was in 1990 de eerste grote kozijnloze glasconstructie in Nederland. Aangezien het een muziekzaal betreft waren de eisen aan akoestiek hoog. De glazen zaal heeft allereerst een akoestisch isolerende functie ten opzichte van het omgevingslawaai. Daarnaast zorgen akoestisch absorberende panelen, acrylaat koepels en polyester zeilen voor een goede binnenakoestiek.

De zaal werd speciaal gebouwd voor het Nederlands Philharmonisch Orkest maar toen het Orkest de Beurs van Berlage verliet in 2012, raakte de zaal overbodig. Destijds heeft Mick Eekhout dan ook een dringende oproep (zie hieronder) gedaan om deze bijzondere glasconstructie een nieuwe kans te geven. En daardoor ook te laten zien dat circulariteit in de bouw goed mogelijk is. Er zijn veel aanmeldingen geweest maar een jury besloot dat Tilburg het beste plan voor ogen had met de zaal.

Binnenkort hopen we meer te vertellen over dit bijzondere project! De verwachting is dat de renovatie in december is afgerond en dat dan de deuren worden geopend voor het publiek. Wij kijken er alvast naar uit!
 

Contact

Deel deze pagina